lär dig bättre städvanor med dessa städrutiner

Städrutiner för ett rent hem

När ditt hem är rent, organiserat och fritt från oreda så märker du säkert att du är gladare, lugnare och mindre stressad. Ditt humör lyfts omedelbart så fort de där högarna av tvätt är tvättade, vikta och bortstoppade, eller när du dammsugit upp de där dammråttorna som är stora som kaniner. Även fast alla vill ha ett rent hus är det inte alltid så enkelt att uppnå det.

9 städrutiner för ett rent hem

Balansen mellan arbetslivet och livet hemma ger dig lite fritid kvar. När du har lite tid över så vill du hellre lägga den på den rolig aktivitet istället för att dra på en dammsugare eller skrubba kakel. När du äntligen tar dig tid att städa är huset i ett sådant kaos att du måste spendera hela helgen för att få ordning igen. Hemligheten till att ständigt hålla sig med ett rent och stökfritt hem, är att få till en städrutin och att ta tag i små städjobb på en gång för att förhindra att de blir ett större städjobb senare. Här följer nio städvanor att prova på för att få ditt hem glänsande rent och dig på ett bra humör.

Ta av dig skorna. Se till att hela din familj gör till vana att ta av sig skorna så fort de kommer hem. Det är bättre att förebygga att smuts kommer in i huset från första början. Eller se i alla fall till att du har mattor, som lätt tvättas i tvättmaskinen, vid varje ingång till huset för att samla upp smuts, damm, gräs och fånga upp fukt.

Snabb dammsugning

Gör små minidammsugningar. Dammsug på ställen där det rör sig mycket folk såsom hallar, korridorer och köket några gånger i veckan för att hålla smutsen och dammet till ett minimum. Ha en liten och lätt dammsugare tillgänglig för snabbstädningar så att du slipper släpa på en stor fullvuxen dammsugare.

Skrapa duschdörrarna efter varje dusch. Häng in en liten skrapa i duschen och skrapa snabbt av glasdörrar och väggar efter varje användning. Detta förebygger att fula vattenfläckar att formas och håller beläggningar från tvålrester till ett minimum.

Torka ur handfatet varje dag

Torka ur handfatet dagligen. Förvara desinfekterande våtservetter under handfatet och torka av toalettbordet och i handfatet efter att du gjort dig klar på morgonen och innan du går och lägger dig på kvällen. Ta bort klumpar av tandkräm och spill från smink omedelbart för att förhindra intorkade fläckar du måste skrubba bort senare.

Rensa ur kylen innan du stoppar in nya varor. Innan du fyller på i ditt kylskåp gör en snabb inventering och kasta bort allt som passerat bäst före datum eller legat där för länge (så som matrester). Torka av hyllorna med hjälp av en rengöringsmedelspray eller våtservetter.

Tvätta en tvätt om dagen. Beroende på storleken av din familj, men om den är stor så kan bara några dagar utan att tvätta resultera i ett berg av smutsiga kläder att ta itu med när helgen närmar sig. Gör det till en vana att tvätta en tvätt varje dag för att undvika snöbollseffekten med tvätten. Om du bor ensam eller har lite tvätt så tvätta någon gång i veckan för att spara vatten.

Gå igenom posten på en gång. Istället för att lägga posten på hög och gå igenom den när du har tid, så gör det dagligen. Återvinn eller använd en dokumentförstörare på en gång och lägg räkningar och andra viktiga dokument där du förvarar dem. Återvinn magasin och tidningar efter du läst dem hellre än att de bildar hög på vardagsrumsbordet. Klipp ut eller skanna intressanta artiklar och bilder och släng resten.

Städa upp varje kväll. Kanske känner du inte för att stoppa bort filten där den ska vara eller diska efterrättstallrikarna i diskhon innan du går till sängs, men om du gör det så blir det en sak mindre att göra på morgonen.

Gör ett städschema. Att sprida ut hushållssysslorna under veckan gör städningen mindre krävande. Gör städschemat med sysslor dagligen såsom badrummet på måndag, damma på tisdag och dammsuga på onsdag och så vidare. Kom ihåg att se till att alla familjemedlemmar hjälper till, alla bör kunna bidra med något.

Vi på Flyttstädning Lund önskar Dig lycka till med städningen!